WHM / cPanel sunucunuza APC / APCu’ kurulumu

Popüler bir Joomla (veya WordPress, Drupal veya başka bir PHP temelli CMS) web sitesini  dedicated  bir sunucuda veya VPS’de WHM / cPanel üzerinde  çalıştırırsanız, bazı noktalarda performans sorunları ile karşılaşabilirsiniz.

Joomla’nın performansını iyileştirmek derinlemesine analiz gerektiren bir görev olsa da, sitenizin performansının bir yönünü hızlı ve verimli bir şekilde geliştirmeye yönelik birkaç kelime ile özetlemek gerekirse: PHP ile APC veya APCu opcode önbellekleme modüllerini kullanmak diyebiliriz. APC’nin 5.3.x sürümüne kadar PHP ile uyumlu olduğunu unutmayın. APCu, PHP 5.4.x veya daha yeni sürümleri için APC’nin yerine geçer ve halen aktif geliştirme aşamasındadır.

PHP 5.3.x artık kullanılmadığından, APCu’nun sunucunuza yüklenmesi için gereken adımları ele alacağım. PHP 5.3.x’i kullanıyorsanız, 5.5.x / 5.6.x sürümüne güncelleme yapmayı düşünün veya aşağıdaki “apcu” referansını “apc” (“u” hariç) ile değiştirdiğinizden emin olun.

APCu’yu komut satırından (root kullanıcı olarak) nasıl yükleyeceğinizi, çok sayıda döküman  bulabilirsiniz, Ancak APCu’yu bir WHM / cPanel sunucusuna “kolay yoldan” nasıl yükleyeceğinizi gösteren döküman bulamayabilirsiniz. Sunucunuz PHP’yi FastCGI(en iyi seçenek) modunda çalıştırıyorsa  oldukça kolaydır. Varsayılan cPanel kurulumları genellikle PHP’yi suPHP modunda çalıştırır; bu da APCu’nun kurulmasına izin vermez. Sunucuyu tam kontrol edebiliyorsanız, sisteminizi FastCGI modunda PHP ile “rebuild” için WHM’de EasyApache kullanabilirsiniz.

FastCGI modu sunucunuzu PHP çalıştırmak için en hızlı ve güvenli bir yol olarak bilinir … FastCGI, web sitelerinin kullanıcı izinleriyle (suPHP gibi) çalıştırılmasını sağladığı için mod_php ile karşılaştırıldığında da tercih edilir ve ayrıca bazı iddialara göre diğer tüm PHP derlemelerinden en hızlısıdır.

Sunucunuzu FastCGI ile yeniden kurmak isterseniz, WHM’ye yüklemek ve kullanmak için hazır bir profili kapabilirsiniz: http://engintron.com/files/cpanel/engintron.dtd

APCu’yi cPanel’in PECL modülleri yükleyicisi aracılığıyla kurmaya çalışmayın çünkü artık bu yöntem geçerli değil.

Şimdi, PHP’yi FastCGI modunda WHM / cPanel (sürüm 11.48+) tabanlı sunucunuzda çalıştırdığınızı farz ederseniz, APCu’yi sunucunuza kurma adımları aşağıdaki gibidir:

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir